Ingen strøm i dele af huset eller lejligheden

Skrevet af Dan | Elektriker hos Elektriker Akut

Har du brug for rådgivning eller hjælp?
Ring vores elektriker i dag;


Al elektronik lukker ned, og det bliver mørkt i hele huset eller lejligheden eller så har du ingen strøm i dele af huset eller lejligheden. Strømmen er gået, og du ved ikke, hvad du skal gøre ved det. Vi giver dig derfor vores enkle guide til, hvordan du håndterer, at strømmen er gået.

Efteråret nærmer sig og dermed kan vi forestille os, at der også kommer en del storme. Ved visse strømafbrydelser er det netop vejret, der er skyld i dette, når for eksempel en ledning er beskadiget.

I andre tilfælde er fejlen lokal og isoleret til dit hjem. Så er en sikring eller fejlstrømsafbryder slået fra. Du har et elværk et sted i dit hjem, det kaldes el-tavle, og uanset typen indeholder det sikringer, der er tilgængelige for at forhindre overbelastning. Hvis fejlen er isoleret til din bolig, skal du lokalisere, hvilken sikring der er sprunget.

Først skal du vide, hvilken type el-tavle du har derhjemme. Der findes flere forskellige varianter i forskellige typer huse, men de to mest almindelige er automatcentre og ældre el-tavler.

Automatens kontrolpaneler har knapper, der slukker ved at falde ned, hvis systemet bliver overbelastet. Denne type central findes oftest i nyere og nyrenoverede boliger.

Ældre el-tavler findes normalt i lidt ældre huse og de indeholder sikringer, der går i stykker, hvis de falder, og så skal de udskiftes.

I automatiske sikringscentraler er det nemt at se, hvilken sikring der er udløst, når den er slukket. I ældre el-tavler er det lidt sværere, hvis man ikke ved nogenlunde, hvor i hjemmet problemet skulle være kommet fra. Du skal dog lokalisere den knækkede sikring og det kan du for eksempel gøre ved at se om den lille metalknap stikker ud når sikringen er sprunget eller føler at den pågældende sikring er varm.

Når du har fundet den sikring, der er sprunget eller gået i stykker, skal du sørge for at slukke for de enheder, der er tilsluttet den defekte sikring. Du ser hvilke stikkontakter der er tilsluttet hvilke gennem skemaet, der er et sted i skabet. Når du har slukket for apparaterne, skal du enten udskifte den sprunget sikring eller sætte afbryderen tilbage til tændt position.

Når du har gjort dette, kan du starte enhederne én efter én for at undgå en ny overbelastning eller opdage, hvilken enhed der har været defekt.

Har din el-tavle en fejlstrømsafbryder?


Hvis det har, er det godt. En fejlstrømsafbryder er et supplement til sikringerne i dit elværk.
Test det mindst en gang om måneden ved at trykke på testknappen. Du ved, det virker, hvis det udløses med det samme.

Hvis fejlstrømsafbryderen er udløst, uden at du har testet den, bør du først prøve at tænde den til tændt position. Udløser ikke jordfejlsafbryderen, så igen har udløsningen sandsynligvis haft at gøre med en midlertidig fejl.

Hvis det udløses igen, er der en permanent fejl, og så skal du muligvis finde ud af, hvor fejlen stammer fra. For at gøre dette skal du slukke for alle afbryderne og derefter tænde dem igen, én efter én, indtil fejlstrømsafbryderen udløser igen. Hvis du har fundet, hvilken det er fra, så start med at trække alle de stik ud, der er tilsluttet den gruppe, og sæt dem derefter i igen et efter et, indtil jordfejlsafbryderen udløser igen.

Kan du ikke lokalisere fejlen på et bestemt stik eller apparat, skal du kontakte en elektriker, for så ligger fejlen højst sandsynligt mellem apparatet og elværket og så skal det afhjælpes af en fagmand.

Hurtige tips ved ingen strøm i hele af huset og lejligheden eller ingen strøm i dele af huset/lejligheden

Gør det til en vane altid at have en lommelygte i nærheden af ​​kraftværket. Hvis det er mørkt, er det svært at se, hvilken sikring der er udløst.
Undgå at åbne køleskabet og fryseren, mens strømmen er slukket. De holder begge bedre på kulden, hvis de får lov at lukkes så meget som muligt.
Hvis strømmen er slukket i et stykke tid, og det ikke er en lokal fejl, men en større fejl, der har ramt flere husstande, er det vigtigt at hjælpe med ikke at overbelaste elnettet igen, når strømmen kommer tilbage. Træk derfor nogle apparater ud i sådanne tilfælde.
Hvis strømafbrydelsen har med elnettet at gøre og derfor ikke er lokal, har du ret til kompensation fra din netejer, hvis der går mere end tolv timer, uden at du har strøm. Kontakt i så fald din elnetleverandør.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan måske også lide

Få er hurtigt tilbud

Ring for akut elektriker, vi har døgnvagt og tager altid telefonen!
Cookies & Vigtig Info

Autorisations krævande opgaver indenfor el-området går midlertidigt gennem tredje part, da vi ikke er autoriserede for tiden. læs her for mere info, samt information omkring cookies, persondatapolitik og handelsbetingelser.