HPFI-relæ – hvorfor
Hvert år sker der hundredvis af elektriske ulykker og brande i danske boliger. Mange af dem kunne have været forhindret af et HPFI-relæ. Et HPFI-relæ har kun én opgave – at redde liv. Den bør udløses hurtigt, hvis strømmen går i en retning, den ikke burde, for eksempel ind i en menneskekrop. Normalt er strømmene i faselederen (som går ud til belastningen) og neutralen/neutralen (går tilbage) lige store. Det er status quo. Men hvis strøm siver til jord, for eksempel gennem dig ind i vasken, hvis du holder den, mens du sætter en knækket mixerledning i stikkontakten, opstår der en ubalance mellem fase og neutral – og det er når HPFI-relæ bruges.
Den “overvåger” strømmene løbende og ved den mindste afvigelse afbryder den strømforsyningen med det samme, inden den når at lave alvorlige skader. Der er to forskellige typer HPFI-relæer eller fejlstrømsafbrydere. Dem til personlig beskyttelse, der har en maksimal brydestrøm på 30 mA og dem, der er beregnet til brandsikring med en udløsestrøm på op til 300 mA. Sidstnævnte er også tilgængelige med en forsinket udgivelsestid. Hos os finder du et bredt udvalg af højkvalitets jordfejlsafbrydere i forskellige modeller fra brancheførende producenter.
Sikre montering og installation af HPFI-relæ til en god pris
For at undgå at hele huset går ud, hvis udendørsbelysningen går galt, eller at maden tøer op i fryseren, hvis vaskemaskinen går i stykker, er det klogt at sektionere flere HPFI-relæ til forskellige grupper. Ligesom HPFI-relæ bør RCD bør også testes mindst en gang hver sjette måned for at sikre funktionalitet. Vi monterer også selvtestende HPFI-relæ – et praktisk alternativ til de glemsomme.
Testen kan du selv lave, men lad altid en autoriseret elektriker som os udføre installationen! Siden år 2000 skal der monteres HPFI-relæ i alle nybyggede boliger, men det er en smart investering, selvom du bor i en ældre ejendom. En HPFI-relæ øger ikke kun sikkerheden i hjemmet, mange forsikringsselskaber giver også præmierabat, hvis du har en installeret – værd at tjekke ud, hvis du vil spare nogle penge. Uanset hvad er det en billig livsforsikring. Køb dit HPFI-relæ til en god pris hos Elektriker Akut.
Læs mere; om HPFI relæ her.
Hvordan skal HFI-relæet installeres?
Der findes mange forskellige fejlstrømsafbrydere, men et HPFI-relæ har typisk to knapper: En afbryderknap og en testknap. Omskifterknappen er normalt den største. Hvis relæet er slukket, er kontakten tændt “off”, hvilket ofte er symboliseret med et “O”
Hvor meget koster det at få udskiftet HPFI-relæet?
Du kan få Elektriker Akut til at udskifte dit HPFI-relæ med et HPFI for omkring 2.700-3.800 kr. Prisen afhænger naturligvis af din boligs el-installationer og el-tavle, men vi sørger altid for at komme med et uforpligtende og fornuftigt tilbud, så du kan føle dig sikker på prisen, inden vi går i gang med arbejdet.
Hvad får et HPFI-relæ til at udløse?
Jordfejlsafbryderen udløser i det sekund, et ødelagt apparat tilsluttes, så i så fald er fejlfindingen enkel: Tjek, hvad du sidst har sat i en stikkontakt, inden strømmen gik. Det kan være en midlertidig overledning i for eksempel en vaskemaskine, opvaskemaskine eller fryser, som kan skyldes beskadiget isolering eller fugt.
Kan lynet udløse et HPFI-relæ?
Kunne det være, at lynet slog ned i nærheden og udløste fejlstrømsafbryderen? Svar: Naturligvis kan HPFI-relæ udløses ved torden. HPFI-relæet er normalt fast monteret på gruppecenteret og kontrollerer, at der ikke opstår forkerte jordstrømme i huset.
Hvor mange sikringer pr. RCD eller HPFI-relæ?
Husk at alle elektriske apparater altid har en vis lækstrøm til jord. Placer derfor ikke for mange grupper efter HPFI-relæet. Anbefalingen er ikke at have mere end 1/3 af den maksimale fejlstrømværdi, dvs. ca. 10 mA (med 30 mA RCD) som kontinuerlig lækstrøm.
Hvor mange HPFI’er skal der være i et hjem?
Siden Juli i 2017 var der krav om, at installationen skulle opdeles i et HPFI-relæ. Nu er kravet mindst to fejlstrømsafbrydere.